Káva na 100 druhů aneb jak připravit kávu
1. ALŽÍRSKÁ KÁVA
7 g mleté kávy, 20 g šlehačky, 2 cl vaječného koňaku.
Porci šlehané smetany, kterou dáme do vysoké sklenice, zalijeme vaječným koňakem. Káva mí výborné aroma a není třeba ji přislazovat.
2. ARABSKÁ KÁVA I.
7 g mleté kávy, 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu, 1/2 šálku vody
Mletou kávu dobře promícháme s kardamomem, dáme do džezvy a zalijeme studenou vodou. Postavíme na oheň a necháme vzkypět. Ihned přecedíme do malého moka šálku a podáváme.
3. ARABSKÁ KÁVA II.
Do džezvy dáme lžičku práškového cukru a necháme na ohni zvolna rozpustit. Když cukr začne karamelizovat, nalijeme do džezvy pod hrdlo vodu, přivedeme do varu, odstavíme, vsypeme kávu, zamícháme a na ohni necháme vzkypět. Na chuť přidáme karadamom.
4. ANGLICKÁ KÁVA
1 dl silné filtrované kávy,1 lžička cukru, 1 lžíce kakaa, 1 porce zmrazeného smetanového krému, mléko podle potřeby.
Filtrovanou kávu smícháme s cukrem a kakaovým práškem a necháme v chladničce vychladit. Potom kávu nalijeme do poháru, doplníme smetanovým krémem a vychlazeným mlékem. Podáváme s brčkem.
5. BALKÁNSKÁ KÁVA
Nejméně 10 g jemně mleté kávy na 1 šálek, cukr podle chuti.
Mletou kávu třeme s cukrem v misce na plotně, až cukr teplem zkaramelizuje. Potom zalijeme vodou, zahřejeme k bodu varu a hned podáváme.
6. BELGICKÁ KÁVA
Ve 3 dl vařící vody rozpustíme 2 lžíce instantní kávy. Když vystydne, rozmixujeme kávu s vanilkovým nanukem, nalijeme do skleněných pohárů a bohatě ozdobíme kopečkem šlehačky.
7. BELGICKÁ KÁVA – LUTYCH
Předem připravenou, vychlazenou kávu ze 7 g nalijeme do vysokého skleněného poháru, přidáme drcený led, 5cl vanilkové zmrzliny a mícháme, až vznikne hustá krémová hmota. Zdobíme šlehačkou.
8. BERLINSKÁ KÁVA
7 g mleté kávy, 10 g cukru, 0.5 dl kondenzovaného mléka Tatra
Kávu připravíme v konvici, mléko ohřejeme zvlášť. Na stůl podáváme ve dvou konvicích, mícháme až v porcelánovém hrnku. Sladíme kostkovým cukrem. Káva se hodí hlavně k moučníkům
9. BERLINSKÁ KÁVA – MELANŽ
1 1/2 šálku dobře vychlazené silné cezené kávy, 100 ml třešňovice, 100 ml smetany (i ke šlehání), 1 lžička moučkového cukru, asi 1/3 lžičky jemně mleté kávy
Vychlazenou kávu, třešňovici a smetanu nalijeme do šejkru a dobře protřepeme, nebo pomocí malé metly prošleháme ve větší sklenici. Nalijeme do pohárů, povrch posypeme práškovým cukrem a poprášíme mletou kávou.
10. BOMBAJSKÁ KÁVA
2 lžičky jemně mleté kávy, 1 lžička cukru, 2 hřebíčky, 1 lžíce rumu, malý kousek celé skořice, 2 lžíce šlehačky, 1 lžička na nudličky nakrájené pomerančové kůry.
Do vody v džezvě nasypeme kávu, přidáme cukr, koření i rum a necháme jednou přejít varem. Přecedíme do šálku, ozdobíme šlehačkou a posypeme pomerančovou kůrou.
11. ČESKÁ KÁVA
1 lžička jemně mleté kávy
Mletou kávu v šálku přelijeme vroucí vodou a podáváme. Co dodat ? \\\„Český turek\\\“ – odborníky nazývána káva \\\„barbarská\\\“
12. FRANCOUZSKÁ KÁVA
1 lžíce cukru, 1 žloutek, 1 porce filtrované kávy
Ve vyšším poháru smícháme a napěníme cukr se žloutkem a zalijeme čerstvě filtrovanou kávou.
13. HAVAJSKÁ KÁVA
1 šálek kokosové moučky, 1 1/2 šálku mléka, 2 šálky vody, 1 1/2 lžičky instantní kávy, cukr podle chuti.
Kokos nasypeme do kastrůlku, zalijeme 1 šálkem vody, postavíme na oheň a necháme zhoustnout. Potom směs přecedíme. Kokos vložíme na pánev a osmahneme dozlatova. Mléko smícháme s druhým šálkem vody, přidáme instantní kávu a prohřejeme. Rozdělíme do sklenic, podle chuti osladíme a posypeme dozlatova osmahnutým kokosem.
14. HOLANDSKÁ KÁVA
1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy, 30 ml (i více) ginu, cukr podle chuti, šlehačka
Do většího šálku dáme gin a cukr, zalijeme kávou a zdobíme šlehačkou.
15. HOLLYWOODSKÁ KÁVA
1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy, 1šálek mléka, 1 lžička instantního kakaa, 1 lžička cukru, špetka soli, 2 lžíce šlehačky
V mléce rozmícháme kakao, cukr a špetku soli. Zalijeme kávou a podáváme teplou i studenou, vždy doplněnou šlehačkou
16.IRSKÁ KÁVA
10 g jemně mleté kávy, 2 dl vody, 2–3 lžíce irské whisky, smetana ke šlehání podle chuti.
Do silnostěnné sklenice nalijeme whisky, přidáme cukr a rozmícháme, až se cukr rozpustí. Potom do sklenice přilijeme horkou, čerstvě uvařenou a přecezenou kávu tak, aby její hladina dosahovala do 3/4 sklenice. Navrch po obrácené lžičce opatrně nalijeme krémovitě ušlehanou smetanu tak, aby se nesmíchala s kávou. Kávu už nemícháme. Pijeme ji přes ušlehanou smetanu.
17. ITALSKÁ KÁVA I. (MILÁNSKÁ)
10 g mleté kávy, 250 ml mléka nebo kávové smetany
Do vroucího mléka nasypeme kávu a hned odstavíme z ohně. Necháme krátce ustát, přecedíme a podáváme.
18. ITALSKÁ KÁVA II.
7 g kávy, 1,5 dl vody, 3 lžíce kondenzovaného mléka, cukr podle chuti
Kávu uvaříme v malé konvici nebo v kávovaru. Nalijeme ji do nahřátého šálku, osladíme a doplníme kondenzovaným mlékem. Podáváme horkou.
19. JAMAJSKÁ KÁVA
3/4 šálku filtrované kávy, 1 lžíce medu, špetka mletého hřebíčku, 3 lžíce rumu, 2 lžíce šlehačky, kosek skořice.
Med, rum a koření (kromě celé skořice) smícháme v šálku na kašičku. Potom ji dolijeme horkou silnou kávou a rozmícháme. Povrch kávy ozdobíme šlehačkou. Kávu podáváme s kouskem celé skořice.
20. KARIBSKÁ KÁVA
3/4 šálku filtrované kávy, 2 lžíce bílého rumu, 1 lžička cukru, 2 hřebíčky, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, smetana, špetka mleté skořice.
Horkou kávu nalijeme do šálku. pomeranč omyjeme v horké vodě, nastrouháme z něj kůru a díme ji do nerezové naběračky. Přisypeme cukr, přidáme hřebíčky, zalijeme rumem, zahřejeme nad mírným plamenem a zapálíme. Chvíli flambujeme. Potom přecedíme přes kovové sítko do šálku. Doplníme smetanou a posypeme skořicí.
21. KARLOVARSKÁ KÁVA
1 dl horké kávy, 3 cl becherovky, 2 cl pomerančového likéru, 20 g medu
Do předehřátého šálku vypláchnutého horkou vodou naléváme becherovku, likér, med a kávu. Vše dobře promícháme lžičkou a ozdobíme zavěšením celé osminky pomeranče. Přípravu zakončíme sříknutím šťávy z kousku pomerančové kůry nad povrchem nápoje. Kdo má rád šlehačku, může si povrch ozdobit kopečkem šlehačky a do ní zapíchnout kousek pomeranče.
22. KODAŇSKÁ KÁVA I.
1 šálek silné filtrované kávy, cukr, 2 lžíce ginu, 2–3 hřebíčky
Do nahřátého šálku dáme hřebíčky a zalijeme je silnou filtrovanou kávou. Šálek na chvíli přikryjeme a kávu necháme aromatizovat. Potom ji promícháme s cukrem a hřebíčky vyjmeme. Nakonec přilijeme gin a kávu podáváme.
23. KODAŇSKÁ KÁVA II:
silná přecezená káva, moučkový cukr, rum
Připravíme silnou kávu a nalijeme ji do vyhřátých silnostěnných sklenic. Osladíme moučkovým cukrem a přidáme trochu rumu.
24. LOTYŠSKÁ KÁVA
15 cl vychlazené přecezené kávy, lžička cukru, 1/2 ruské zmrzliny, lžička drceného ledu, 20 g šlehačky
Do vysokého skleněného poháru nalijeme vychlazenou kávu, přidáme drcený led a zmrzlinu (bez oplatky) a mícháme tak dlouho, až vznikne hustý krém. Kávu ozdobíme ušlehanou šlehačkou a podáváme.
25. LUTYŠSKÁ KÁVA
2 šálky silné filtrované kávy, 2 šálky mléka, vanilínový cukr
Čerstvě připravenou kávu osladíme a necháme zchladnout Studenou kávu nalijeme do misky na led a v mrazničce necháme zmrznout. Kávové kostky rozdělíme do vysokých sklenic, zalijeme mléke, a podle chuti osladíme vanilínovým cukrem. Podáváme se slámkou.
26. MAĎARSKÁ KÁVA
3 lžičky instatntní kávy, 2 šálky vody, 1 šálek mléka, 4 žloutky, 8 lžic meruňkovice, cukr podle chuti, 4 lžíce šlehačky
Mléko nalijeme do kastrůlku a prohřejeme. Žloutky rozmícháme s cukrem a meruňkovicí a vmícháme do vlažného mléka. Rozdělíme do čtyř nahřátých sklenic a zalijeme silnou kávou. Povrch ozdobíme vrstvou šlehačky a podáváme.
27. MAKEDONSKÁ KÁVA
Přiměřené množství kávy (5–7) se nasype do suché džezvy a nakrátko se postaví na such na oheň. Ve chvíli, kdy aroma začne pronikat, zalije se horkou vodou a přivede do varu. Sladí se podle chuti.
28. MAROCKÁ KÁVA
2 silné plátky oloupaného pomeranče, 1 lžička cukru, 1/2 šálku vody, 1/2 šálku filtrované kávy, 2 lžíce šlehačky.
Do šálku vložíme plátky pomeranče a posypeme cukrem. Zalijeme vroucí vodou a necháme krátce působit. Pak dolijeme horkou kávu a přizdobíme šlehačkou. Chuť je výráznější, můžeme-li použít plátek i s kůrou.
29. MEXICKÁ KÁVA I.
40 g čokolády, 6 lžic smetany, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka muškátového květu, 30 g mleté kávy, 6 dl vody, 2–3 lžíce cukru, 4 lžíce šlehačky.
Do šálků rozdělíme na kousky rozlámanou čokoládu, smetanu, skořici a muškátový květ. Zalijeme uvařenou přecezenou kávou. Osladíme a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Povrch zdobíme šlehačkou.
30. MEXICKÁ KÁVA II.
1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy, 2 lžíce smetany ke šlehání, pomerančová kůra nebo čokoláda.
Kávu v šálku doplníme ne zcela do husta ušlehanou smetanou a povrch posypeme nastrouhanou pomerančovou kůrou. Jindy místo kůry posypeme na povrchu jen čokoládou, nebo kůrou i nastrouhanou čokoládou.
31. RUSKÁ KÁVA
1 díl vodky, 3 díly silné cezené kávy, kondenzované mléko nebo smetana
I. Do zahřátého šálku nalijeme vodku a zalijeme horkou kávou. Doplníme kondenzovaným mlékem nebo smetanou.
II. Do šálku nalijeme horkou kávu. Na zahřátou lžíci nebo naběračku nalijeme určené množství vodky, nad kávou ji zapálíme a hořící vložíme do kávy.
32. ŘÍMSKÁ KÁVA
2 dl silné překapávané nebo filtrované kávy, 1/2 šálku kondenzovaného mléka, 1 žloutek, 4 lžíce vermutu, špetka skořice, drcený led, 2 plátky citrónu.
Suroviny dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Napěněný nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ihned podáváme.
33. ŠPANĚLSKÁ KÁVA (Španělská noc)
2 kostky cukru, pomerančová kůra z omytého pomeranče, 2 cl brandy, 1 šálek vody, 1 lžička instantní kávy, 2 lžíce šlehačky, 2 cl pomerančového likéru.
Kostky cukru dobře otřeme o omytou pomerančovou kůru a vložíme do šálku. Brandy nalijeme na malou naběračku, nahřejeme, zapálíme a přidáme k cukru. Potom přilijeme kávu připravenou z instantní kávy. Vmícháme šlehačku a nakonec zalijeme pomerančovým likérem.
34. ŠVÝCARSKÁ KÁVA (Café Noisette)
neplný šálek filtrované oslazené kávy, 4 lžíce sladké smetany, 2 lžíce třešňového destilátu
Zahřátý šálek naplníme do tří čtvrtin silnou, čerstvě připravenou filtrovanou kávou, oslazenou podle chuti. Po obrácené lžičce vlijeme smetanu a třešňovici a ihned podáváme.
35. TURECKÁ KÁVA
14 g kávy, cukr podle chuti, 1 šálek vody
Jemně mletou kávu smícháme s cukrem, vložíme do džezvy a zalijeme vodou. Velmi zvolna zahříváme a uvedeme k varu, až se na povrchu utvoří pěna. Lžičkou rozdělíme pěnu do šálků. Kávu pak necháme ještě 2× vzkypět. Potom kávu opatrně nalijeme do šálků tak, aby sedlina zůstala na dně džezvy.
36. VÍDEŇSKÁ KÁVA I.
1 šálek cezené nebo filtrované kávy, šlehačka, popř. nastrouhaná čokoláda.
Kávu podáváme vždy ve vysoké sklenici s čepicí dobře ušlehané smetany. Na povrchu můžeme posypat čokoládou. Vídeňská káva se také podává se sklenicí sody nebo vody.
37. VÍDEŇSKÁ KÁVA II.
(5 porcí) 1 l vody, 60–80 g jemně mleté kávy, šlehačka
Kávu nasypeme do studené vody, dvakrát necháme přejít varem a odstavíme. Necháme ji asi 5 minut stát, přecedíme a doplníme šlehačkou. Chutnější bude, když přidáme 100 – 120 g mleté kávy, protože jsme dnes zvyklí pít kávu silnější.
38. KÁVA ADVOKÁTSKÁ
1 dl filtrované kávy připravené ze 7 g kávy, 5 lžic vaječného likéru, kousek čokolády, cukr podle chuti, 2 lžíce šlehačky.
Horkou filtrovanou kávu nalijeme do šálku, přidáme vaječný likér a rozmícháme, Ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme hoblinkami strouhané čokolády.
39. KÁVA AKAPULCO
1 lžička instantní kávy, 1–2 lžíce moučkového cukru, 1/2 šálku studené vody, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citrónové šťávy, led
Kávu smícháme s cukrem, zalijeme 1/2 šálkem studené vody a dobře vymícháme. Pak přidáme 1 lžíci rumu, 1 lžíci citrónové šťávy a 4 kostky ledu. Šálek můžeme ozdobit plátkem citronu. Podáváme jako osvěžující nápoj.
40. KÁVA À LA POMPADOUR
20 g hořké čokolády, 2 lžíce kondenzovaného mléka nebo smetany, 1 šálek silné filtrované kávy, skořice, muškátový oříšek
Do zahřátého šálku dáme čokoládu, zalijeme mlékem nebo smetanou, přidáme špetku skořice a \\\„strouhneme\\\“ muškátový oříšek. Nakonec zalijeme horkou kávou a promícháme.
41. KÁVA BABIČČINA
30 g mleté kávy, 6 dl vody, 2 lžičky kakaového prášku, cukr podle chuti, 4 lžíce šlehačky, mletá skořice na posypání
Do vody přidáme kávu, kakaový prášek, prohřejeme ji až k varu a po vzkypění odstavíme. Krátce nacháme odstát, potom přecedíme do šálků, podle chuti osladíme a zamícháme. Povrch ozdobíme šlehačkou a posypeme mletou skořicí
42. KÁVA BANÁNOVÁ
2 menší dobře vyzrálé banány, 1 šálek silné vychlazené kávy, 1 šálek drceného ledu, 1 šálek kávové smetany, 1 žloutek, 1–2 lžíce cukru
Oloupané banány překrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru, přidáme částečně rozdrcený led, kávu, smetanu, žloutek a cukr a vše dohladka a do pěny rozmixujeme
43. KÁVA BORGIA I.
1 lžička instatní kávy, 1 lžička instantního kakaa, 1 šálek vody, cukr, šlehačka, špetka mleté skořice
Kávu a kakao nasypeme do nahřáté nádoby, zalijeme vodou a necháme přejít varem. Potom nápoj nalijeme do nahřáté vysoké sklenice a přidáme cukr. Nakonec ozdobíme šlehačkou a posypeme skořicí.
44. KÁVA BORGIA II.
7 g kávy, 1 lžička kakaa, 1 šálek vody, 1 kostka cukru, šlehačka, strouhaná čokolády.
Kávu a kakao spaříme vařící vodou, necháme přejít varem a po krátkém ustálení přecedíme do nahřáté vysoké sklenice. Přidáme cukr, ozdobíme kopečkem šlehačky a povrch posypeme čokoládou.
45. KÁVA Café au Lait
25 g mleté kávy, 2dl vody, 4dl mléka, cukr
Kávu připravíme v džezvě nebo v konvici a po ustání slijeme do připravených šálků. Dolijeme mléko a podáváme. Při slévání musí být káva i mléko opravdu vroucí. Cukr podáváme zvlášť.
46. KÁVA CARIOCA
3 kostky ledu, 1 lžíce jablečného sirupu, 2 lžíce rumu, 1 lžička citronové šťávy, 3 lžíce griotky, 1/2 šálku silné filtrované kávy (z 10 g kávy), smetana
Roztlučené kostky ledu vložíme do šejkru, přidáme jablečný sirup, rum, citronovou šťávu, griotku, silnou filtrovanou kávu a protřepeme. Ledovou kávu nalijeme do sklenky a doplníme smetanou. Podáváme s brčkem.
47. KÁVA CÍSAŘSKÁ
7 g kávy, 1 lžička moučkového cukru nebo medu, 1 žloutek, 2 lžíce smetany, 1 lžíce koňaku
Do vařící vody zavaříme kávu a odstavíme ji z plamene. V šálku utřeme žloutek s cukrem nebo medem a lžící vody. Pak k němu přidáme smetanu, promícháme, zalijeme vlažnou přecezenou kávou a dochutíme koňakem.
48. KÁVA CLEW – GORIKSKÁ
1/2 šálku kávy \\\„turka\\\“. 1/2 šálku kakaa.
Oba nápoje smícháme a osladíme. Přidáme plátek pomeranče, ozdobíme šlehačkou a posypeme špetkou skořice.
49. KÁVA ČOKOLÁDOVÁ
250 ml mléka nebo kávové smetany, 50 g mléčné čokolády, 250 ml silné cetené nebo filtrované kávy asi z 20 g kávy mleté, šlehačka.
Na menší kousky rozlámanou čokoládu rozmícháme ve vroucím mléce nebo smetaně a zalijeme vroucí kávou. Promícháme a nalijeme do šálků. Můžeme přizdobit šlehačkou.
50. KÁVA DAMIANA
1 díl filtrované kávy, 1 díl silného čaje
Filtrovanou kávu v šálku doplníme zvlášť připraveným silným čajem.
51. KÁVA ĎÁBELSKÁ
30 g kávy, 5 dl vody, kůra z 1 citronu, 1 pomeranč, 10 hřebíčků, 6 kostek cukru, kousek celé skořice, 1 dl koňaku
Připravíme horkou filtrovanou kávu a nalijeme ji do 4 šálků. Citron a pomeranč omyjeme v horké vodě a oloupeme je. Pomeranč rozdělíme na dílky, do kterých napícháme hřebíčky. Pomeranč a citronovou kůru dáme do nádobky z varného skla, přidáme cukr, skořici, zalijeme 3 díly koňaku a zvolna zahříváme k bodu varu, až se cukr rozpustí. Nenecháme však vřít. Zbytek koňaku nalijeme do naběračky, prohřejeme a nakonec zapálíme. Nalijeme do nádobky s pomerančem a necháme chvíli flambovat. Potom tekutinu přecedíme do šálků s kávou a podáváme.
52. KÁVA ESPRIT
1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy, 30 ml broskvovice (malinovice nebo jiné ovocné pálenky)
Kávu doplníme alkoholem a hned podáváme.
53. KÁVA FARIZEJSKÁ
1 šálek kávy, 2 kostky cukru, 3 cl rumu, 2 lžíce šlehačky
Připravíme si kávu zalitím 1 lžičky instantní kávy horkou vodou. Do nahřátého šálku vložíme cukr, zalijeme jej horkou, čerstvě připravenou kávou, promícháme, přidáme rum a na povrch navršíme šlehačku.
54. KÁVA CHOCA
30 g čokolády, 50 ml mléka nebo kávové smetany, 100 ml silné filtrované kávy.
Čokoládu rozmícháme ve vroucím mléce nebo smetaně a zalijeme kávou.
55. KÁVA KAPUCÍN
0,5 dl silné filtrované černé kávy z 20 g pražené kávy, 6 – 8 kostek cukru, 1 dl kávové smetany, 3 lžíce šlehačky, 1/2 lžičky kakaa nabo mleté skořice.
Do nahřátého šálku nalijeme silnou černou kávu, přidáme cukr a rozmícháme. Potom do šálku přidáme ohřátou kávovou smetanu. Nakonec kávu ozdobíme šlehačkou, posypeme kakaem nebo mletou skořicí.
56. KÁVA KARAMELOVÁ
4 lžíce cukru, 500 ml vody, 40 g jemně mleté kávy, 60 – 100ml rumu, smetana nebo šlehačka
Na pánev dáme cukr a za stálého míchání jej necháme na mírném ohni zkaramelizovat. Postupně zaléváme a rozvařujeme dohladka s vodou. Rozvařeným karamelem zalijeme kávu, necháme chvíli stát, pak ji přecedíme, rozdělíme do dvou pohárů a doplníme rumem. Můžeme doplnit smetanou nebo šlehačkou.
57. KÁVA KRÁLOVSKÁ
1 šálek filtrované kávy, 2 kostky cukru, 2 lžíce koňaku, 3 lžíce šlehačky
Do silnostěnné sklenice z varného skla nalijeme horkou silnou filtrovanou kávu. Do naběračky dáme kostky cukru, polijeme je koňakem a nad mírným plamenem zahříváme, až se cukr začne tavit. Naběračku přeneseme nad skleničku s kávou a zapálíme. Jakmile začne plamínek dohasínat, nalijeme flambovaný cukr do kávy. Povrch ozdobíme šlehačkou a podáváme.
58. KÁVA LIKÉROVÁ – CARAVAN
7 g kávy, 10 g bílé šlehačky, 10 g čokoládové šlehačky, voda, 1 cl kávového likéru
Do poháru nalijeme 1 cl kávového likéru, zalijeme kávovým odvarem připraveným na espresu nebo překapávanou kávou, ozdobíme nejprve čokoládovou a potom bílou šlehačkou
59. KÁVA MAZARGAN
2 díly silné cezené nebo filtrované kávy, 1 díl dobrého, nejlépe francouzského koňaku
Připravenou kávu doplníme koňakem.
60. KÁVA MAZARGAN II.
1/8 l filtrované kávy, kostky ledu, 3 lžíce maraskina nebo vinného destilátu, cukr
Silnostěnnou sklenici naplníme do dvou třetin kostkami ledu. Silnou filtrovanou kávu osladíme, promícháme a necháme vychladit. Potom ji postupně naléváme na ledové kostky a zaléváme maraskinem nebo vinným destilátem. Ihned podáváme se slámkou.
61. KÁVA MELANŽ
1/2 šálku filtrované kávy nebo espresa, 1/2 šálku mléka
Kávu v šálku doplníme stejným množstvím horkého mléka, a tak získáme hodně bílou kávu.
62. KÁVA MEDOVÁ
4 šálky středně silné kávy, 4 lžičky medu, 4 lžíce šlehačky
Kávu slijeme do šálků, osladíme medem a zdobíme kopečkem šlehačky sladké nebo neslazené
63. KÁVA MERUŇKOVÁ
150 ml horké filtrované kávy připravené z 10 g mleté, 1 lžíce meruňkovice, kandované ovoce
Do sklenice dáme meruňkovici a přilijeme horkou kávu. Kandované ovoce navlékneme na dlouhou ozdobnou koktejlovou jehlici a položíme na sklenici. Před podáváním ozdobíme lístky máty.
64. KÁVA MOCA I.
7 – 10 g mleté kávy, 1 lžíce krupicového cukru, 80 ml studené vody
Kávu vsypeme do džezvy, přidáme cukr, zalijeme vodou a rozmícháme. Přivedeme k varu, necháme vzkypět a odstavíme. Nakonec kávu zalijeme 1/2 lžičkou studené vody a necháme odstát. Podáváme v moka šálku.
65. KÁVA MOCA II.
Tato káva se připravovala dříve svařením kávy ve vodě a přecezením. Vždy se podávala s mlékem nebo se smetanou.
66. KÁVA MONT BLANC
4 šálky filtrované kávy, 8 lžic třešňového destilátu, 4 porce vanilkové zmrzliny, 1/4 litru smetany ke šlehání, 4 lžíce kandovaných nebo v cukru zavařených fialek, cukr podle chuti.
Do kávových šálků nebo vysokých sklenic nalijeme filtrovanou kávu, osladíme ji a promícháme. Přidáme třešňový destilát a zmrzlinu. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku a navršíme ji na povrch kávy. Ozdobíme kandovanými nebo v cukru zavařenými fialkami.
67. KÁVA MRAMOROVÁ
4 lžičky instantní kávy, 8 dl vody, 4 lžičky cukru, 8 lžic smetany ke šlehání
Do zahřátých silnostěnných pohárů dáme instantní kávu, kterou zalijeme vroucí vodou, přidáme cukr a promícháme. Necháme zchladnout. Jakmile je káva vlažná, zvolna přiléváme po okrajích pohárů smetanu, aby se příliš nesmíchala s kávou, a podáváme. Kdybychom použili kávu příliš horkou, smetana by se v kávě rozptýlila a nevytvořila by se mramorová struktura.
68. KÁVA MRAŽENÁ
7 g mleté kávy, 2 dl vody, 1 porce vanilkové zmrzliny, 1 lžička cukru, šlehačka
Do vařící vody zavaříme kávu, odstraníme z ohně a necháme vychladnout. Do skleněného poháru vložíme zmrzlinu a přelijeme přecezenou kávou. Nakonec přidáme cukr a povrch ozdobíme šlehačkou.
69. KÁVA MRAŽENÁ S VAJEČNÝM KOŇAKEM
1 šálek filtrované nebo překapávané kávy, 2 vrchovaté lžíce zmrazeného smetanového krému, 2 lžíce vaječného koňaku, 2 lžíce smetany
Filtrovanou nebo překapávanou dobře vychlazenou kávu nalijeme do velké sklenky. Přidáme zmrazený smetanový krém nebo zmrzlinu, zalijeme vaječným koňakem a povrch ozdobíme šlehačkou. Podáváme s dlouhou lžičkou.
70. KÁVA MUHR
1 šálek filtrované kávy, 1 lžička kakaa, špetka skořice
Do kávovaru dáme odměřené množství kávy, přidáme kakao a skořici a připravíme filtrovanou kávu.
71. KÁVA NATAŠA
4 čajové lžičky instantní kávy, 6 dl červeného vína, 4 lžíce vodky
Víno nalijeme do kastrůlku, vmícháme instantní kávu a zahříváme k bodu varu (nevaříme). Připravíme si 4 sklenice a vložíme do nich lžičku. Směs rozdělíme do sklenic, zalijeme vodkou a ihned podáváme.
72. KÁVA NUGÁTOVÁ
1 šálek silné filtrované kávy, 1lžíce nugety nebo jiného čokoládového krému, 1 lžíce šlehačky
Do šálku vložíme čokoládový krém nebo čokoládu a zalijeme vroucí kávou. Přidáme šlehačku a promícháme.
73. KÁVA POMERANČOVÁ
1 šálek filtrované nebo překapávané kávy, 2 kostky cukru, 1 malý pomeranč, 2 lžíce šlehačky, čokoládové hoblinky.
Pomeranč dobře omyjeme horkou vodou. Kostky cukru třeme o pomerančovou kůru, až se zbarví do oranžova. Potom je vložíme do nahřátého šálku, zalijeme horkou vodou, doplníme pomerančovou šťávou (2 – 3 lžíce) a rozmícháme. Po rozmíchání ozdobíme šlehačkou, hoblinkami čokolády, kostičkami pomeranče a podáváme.
74. KÁVA POMERANČOVÁ S BRANDY
1 dl silné filtrované kávy, cukr, 2 lžíce na kostičky nakrájené pomerančové kůry, 2 lžíce brandy, 3 lžíce šlehačky, pomeranč a strouhaná čokoláda na ozdobu.
Kávu nalijeme do šálku, osladíme, doplníme kostičkami pomerančové kůry a zalijeme koňakem. Povrch ozdobíme šlehačkou a kousky pomeranče. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou.
75. KÁVA POMPADOUR
10 g čokolády, 6 lžic neslazeného kondenzovaného mléka, 1 lžička cukru, 3/4 šálku horké kávy, špetka skořice, špetka muškátového oříšku
Čokoládu dáme do šálku a ve vodní lázni ji necháme roztavit. Potom ji zalijeme kondenzovaným mlékem, osladíme a zalijeme horkou filtrovanou kávou. Nakonec kávu okořeníme skořicí a muškátovým oříškem.
76. KÁVA OTCE JULIA
1 šálek silné cezené kávy nebo filtrované kávy, 1/2 šálku červeného vína, cukr dle chuti.
Ke kávě přilijeme víno, osladíme a zahřejeme (ale nevaříme). Hned podáváme ve větším šálku.
77. KÁVA S BANÁNOVÝM LIKÉREM
40 ml banánového likéru, 4 kolečka oloupaného banánu, 1 šálek silné kávy, smetana nebo šlehačka
Do poháru dáme kolečka banánu a přelijeme je likérem. Zalijeme kávou a hned doplníme podle chuti smetanou nebo šlehačkou.
78. KÁVA S ČAJEM
1 lžička čaje, 7 g pomleté kávy, práškový cukr
V zahřátém šálku spaříme čaj a kávu a necháme chvíli stát. Pak hustým sítem procedíme a osladíme práškovým cukrem.
79. KÁVA S ČOKOLÁDOVOU ČEPICÍ
1 šálek silné kávy filtrované nebo espresa, asi 3 lžíce kávové smetany, 3 lžíce pařížské šlehačky, asi 10 g hořké čokolády
Kávu v poháru zalijeme kávovou smetanou a na povrchu doplníme pařížskou šlehačkou. Nakonec přizdobíme strouhanou čokoládou.
80. KÁVA S KAKAEM A SKOŘICÍ
1/2 šálku mléka, 1 lžíce medu, 1/4 lžičky mleté skořice, 1 lžička kakaového prášku, 1/2 šálku silné filtrované kávy, kousek citrónové kůry, kousek celé skořice
Mléko krátce svaříme s medem, skořicí a citrónovou kůrou. Pak přidáme kakao, rozmícháme a přelijeme horkou filtrovanou kávou. Vložíme kousek celé skořice a podáváme.
81. KÁVA S MEDEM
1/4 lžičky strouhaného čerstvého oddenku zázvoru, 1 lžíce medu, 3/4 šálku filtrované kávy, 3 lžíce smetany.
Strouhaný zázvor zalijeme vodou a 2 minuty povaříme. Potom zázvor přecedíme, do vody nasypeme mletou kávu a přivedeme ji k varu. Necháme ustát a přecedíme do šálku. Nakonec kávu osladíme medem a doplníme smetanou.
82. KÁVA S MLÉKEM KAKAEM A GREPEM
1 lžička rozpustné kávy, 1/4 litru vody, 1/4 l mléka, 1 –2 lžičky kakaa, cukr, šťáva z poloviny středně velkého grepu, 4 lžíce ušlehané smetany.
Vodu s mlékem přivedeme do varu, hrnec odstavíme a necháme v tekutině rozpustit rozpustné kakao a kávu. Podle chuti osladíme a dochutíme šťávou z grepu.
83. KÁVA S ROZINKAMI
2 lžíce rozinek v rumu, kousek celé skořice, 1/5 dl filtrované nebo překapávané kávy
Do šálku vložíme rozinky v rumu a kousek skořice. Zalijeme filtrovanou nebo překapávanou kávou. Po krátké chvíli skořici vyjmeme a kávu podáváme.
84. KÁVA S RUMEM
1 dl vody, 7 g kávy, 2 malé kostky cukru, 1/4 pomeranče, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, 3 lžíce rumu.
Do vody přidáme rozemletou kávu, přivedeme ji k varu, odstavíme z plamene a přecedíme ji do zahřátého šálku. Kostky cukru otřeme o kůru dobře omytého pomeranče, až se zbarví do oranžova a nasají pomerančové aroma. Potom je vložíme do kastrůlku, přidáme hřebíček, skořici, rum a dobře oloupaný na kostky pokrájený pomeranč. Zvolna prohříváme (nevaříme) až pomeranč pustí šťávu. Vše procedíme do šálku s kávou. Kávu podáváme horkou hned po přípravě.
85. KÁVA S TONIKEM
1 dl silné filtrované kávy připravené ze 7 g kávy, cukr podle chuti, 2 porce vanilkové zmrzliny, tonik.
Do vysoké sklenice nalijeme silně vychlazenou filtrovanou kávu. Podle chuti ji osladíme a promícháme. Potom přidáme zmrzlinu a nakonec doplníme až po okraj tonikem. Podáváme s dlouhou lžičkou.
86. KÁVA VÍDEŇSKÝCH FIAKRISTÚ
3/4 šálku kávy, 2 lžičky třešňovice nebo rumu, cukr, kondenzované mléko, šlehačka
Do šálku nalijeme třešňovici nebo rum, zalijeme horkou čerstvě uvařenou kávou, osladíme a dobře rozmícháme. Doplníme kondenzovaným mlékem a ozdobíme šlehačkou.
87. KÁVA SMETANOVÁ
4 šálky filtrované nebo překapávané kávy, 5 lžic medu, 8 lžic kávového likéru, 1/2 šálku smetany ke šlehání, instantní kakao na posypání.
Filtrovanou nebo překapávanou kávu smícháme s medem, kávovým likérem a smetanou a necháme v chladničce dobře vychladit. Potom ji v mixéru umixujeme, až vznikne napěněná směs. Rozlijeme ji do pohárů a povrch posypeme instantním kakaem.
88. KÁVA SVATEBNÍ
1 lžička instantní kávy, 3/4 šálku vody, 1 žloutek, 1 lžička cukru
Do šálku dáme instantní kávu a zalijeme ji horkou vodou. Necháme mírně zchladnout a vmícháme žloutek utřený s cukrem. Kávu ihned podáváme
89. KÁVA TROPICKÁ
1 šálek filtrované kávy, 1 lžíce cukru, drcený led
Do šejkru vložíme drcený led. Přidáme cukr a přelijeme kávou. Dobře protřepeme, aby se káva dokonale vychladila. Potom pěnivý nápoj s ledem nalijeme do větší sklenice a podáváme.
90. KÁVA ZIMNÍ
1 žloutek, 20 – 30 g cukru, 1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy. 1 sklenka rumu.
V poháru umícháme žloutek s cukrem, zalijeme horkou kávou a rumem a ihned pijeme.
91. KÁVA ZÁZVOROVÁ
1 lžíce medu, na špičku nože mletého zázvoru, 1 šálek silné kávy, asi 2–4 lžíce smetany
Do šálku dáme med a promícháme s čerstvě mletým zázvorem. Zalijeme čerstvě připravenou kávou a doplníme smetanou.
92. KÁVA ŽIVOTABUDIČ
1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce hroznového cukru, 1 šálek silné kávy
Všechno promícháme a hned podáváme. Může se pít i chlazená
93. KÁVOVÝ PUNČ ČOKOLÁDOVÝ
100 g čokolády na vaření, 2 lžičky instantní kávy, 500 ml mléka nebo smetany, 200 ml červeného vermutu, 50 ml rumu
Čokoládu rozlámeme na menší kousky a zalijeme malým množstvím horkého mléka a do hladka rozmícháme. Dolijeme zbylým mlékem, přidáme kávu a rozmícháme. Nakonec zalijeme zahřátým vermutem a rumem a rozdělíme do pohárů.
94. KÁVOVÝ PUNČ DÁNSKÝ
4 šálky silné filtrované kávy, 8 lžiček cukru, 8 hřebíčků, kousek celé vanilky, 100 ml rumu
Do malého množství připravené kávy přidáme cukr a koření a necháme v horké lázni asi 5 minut vylouhovat. Takto ochucenou kávu zalijeme zbylou kávou, dolijeme nahřátým rumem, promícháme, přecedíme a rozdělíme do šálků.
95. KÁVOVÝ PUNČ S VERMUTEM A KOŇAKEM
250 ml cezené nebo filtrované kávy, 250 ml bílého vermutu, 50 ml koňaku nebo brandy
Do horké kávy v konvici nalijeme zahřátý vermut a doplníme koňakem nebo brandy. Promícháme a rozdělíme do šálků.
96. KÁVOVÝ FLIP
1 žloutek, 4 kostky ledu, cukr podle chuti, 1/2 šálku silné filtrované kávy, 4 lžíce kávového likéru, 1 lžíce smetany.
Všechny přísady vložíme do šejkru, důkladně promícháme a slijeme do nízkých flipových sklenek. Hned podáváme.
97. KÁVOVÝ KRÉM
3 dl filtrované nebo překapávané kávy, 7 lžic tekutého karamelu, 2 dl smetany ke šlehání, 2 dílky čokolády
Kávu smícháme s karamelem, v kastrolku krátce povaříme a vychladíme v chladničce. Smetanu ušleháme, po částech do ní přidáme větší část směsi kávy s karamelem a zvolna mícháme tak, aby vznikl jemný krém. Zbytek kávy s karamelem rozdělíme na dno pohárů, doplníme připraveným krémem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
98. POHÁRY S KÁVOVOU PĚNOU
4 vaječné bílky, 1 lžíce instantní kávy, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce mandlí
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj postupně zašleháme cukr a instantní kávu a došleháme na hustou pěnu. Rozdělíme do pohárů. Ozdobíme oloupanými, opraženými a na nudličky nakrájenými mandlemi.
99. MISKY S KÁVOVÝM SNĚHEM
4 bílky. 1/2 šálku filtrované kávy, 150 g krupicového sněhu,1 šálek smetany ke šlehání, 2 lžíce mandlí, piškoty
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Filtrovanou kávu svaříme s cukrem na hustý sirup a po lžičkách ji zašleháme do sněhu. Na misky rozložíme piškoty a překryjeme je ochuceným kávovým sněhem. Povrch ozdobíme oloupanými na nudličky nakrájenými mandlemi.
100. PANAMSKÝ KÁVOVÝ KRÉM
5 dl mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 40 g kávy, 6 lžic tekutého karamelu, 100 g mléčné čokolády, 4 žloutky, 100 g moučkového cukru, šlehačka, mandarinka nebo mandarinkový kompot, kiwi na ozdobu,
Mléko svaříme s vanilínovým cukrem, přidáme hrubě mletou kávu, a necháme asi 15 minut stát. Přecedíme, nalijeme do misky, přidáme ohřátý karamel, na dílky nakrájenou čokoládu a vlahé mléko. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Potom přidáme cukr utřený se žloutky, vložíme do vodní lázně a za stálého míchání připravíme krém. Plníme do úzkých pohárů, zdobíme šlehačkou, dílky mandarínky a kiwi.