Kde získat vzdělání v pražení a zpracování zelené kávy?

Pražení kávy je umění i věda, která vyžaduje znalosti o původu zrn, chemických procesech a technikách pražení. Pro ty, kdo se chtějí stát profesionály v oblasti zpracování zelené kávy a jejího pražení, existuje v Evropě několik prestižních institucí, kde je možné získat odborné vzdělání a certifikace.

Itálie je považována za kolébku kávové kultury a nabízí několik prestižních škol zaměřených na kávu. Università del Caffè v Terstu, kterou založila společnost Illy, nabízí širokou škálu kurzů zaměřených na vše od pěstování kávy po její pražení a přípravu espresso nápojů. Kurzy jsou určeny jak pro začátečníky, tak pro pokročilé profesionály. Další významnou institucí je Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè (IIAC), mezinárodní institut pro degustaci kávy, který poskytuje odborné kurzy na hodnocení kvality kávy, pražení a senzorickou analýzu.

Kromě Itálie existují i další instituce a organizace, kde lze studovat zpracování kávy. Specialty Coffee Association (SCA) je mezinárodní organizace, která nabízí certifikované kurzy a školení po celé Evropě. Její program zahrnuje moduly týkající se kvality kávy, pražení, baristických dovedností i managementu kaváren. V Německu působí Coffee Consulate, akademie specializující se na vědecké a praktické vzdělávání v oblasti kávy a pražení, včetně technických aspektů extrakce a hodnocení chuti. V Británii poskytuje London School of Coffee kurzy zaměřené na pražení, cupping (degustaci) a senzorickou analýzu kávy, vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

Pražení je klíčový proces, který ovlivňuje chuťový profil kávy. Profesionální vzdělání v této oblasti pomáhá porozumět různým technikám pražení, chemickým změnám v kávových zrnech a způsobům, jak optimalizovat kvalitu výsledného produktu. Díky těmto školám a kurzům mohou budoucí profesionálové rozšířit své znalosti a stát se odborníky v oblasti kávy na mezinárodní úrovni.

Osobně doporučit můžeme každému zájemci prestižní Diemme Academy v Padově společnosti Caffè Diemme. Zaměřuje se na šíření pokročilé kultury kvalitní kávy, jejích metod výroby, různých odrůd a původů. Akademie nabízí kurzy a workshopy určené jak pro profesionály v oblasti pohostinství, tak pro milovníky kávy. Programy zahrnují témata jako tradiční i alternativní metody přípravy kávy, senzorická analýza a správné servírování. Cílem je vytvořit platformu pro dialog, vášeň a sdílení mezi producenty, profesionály a nadšenci, což přispívá k rozvoji kávové kultury.