Portugalsko a káva
Množství kávových značek v Portugalsku lze přirovnat k množství značek piv u nás. Analogie s pivem bývá v souvislosti s tradicí pití kávy v Portugalsku často zmiňována. Portugalci konzumují kávu zásadně v kavárnách a barech, které jsou rozsety po městech jen několik kroků od sebe. I přesto většinou nemají prázdno. Káva se zde pije v kteroukoliv denní dobu a snad jen v brzkých ranních hodinách se města probouzejí k životu o něco pomaleji, než jsme zvyklí v Česku. Naopak Portugalci si svoji poslední kávu rádi vychutnají i po půlnoci. Přestože portugalská káva je v České republice zatím téměř neznámá, příprava a konzumace kávy má v Portugalsku velmi silnou tradici. Existuje bezpočet značek i způsobů přípravy kávy. Portugalci si vybírají z nabídky více jak 2 000 domácích značek, z nichž většina má pouze regionální charakter. Národní trh ovládá skupina několika nejsilnějších. Nicola cafés je dvojkou na portugalském trhu a zároveň je nejstarší značkou nejen v Portugalsku, ale i v celé Evropě. Kavárny jsou zároveň i cukrárnami a Portugalci si ke své kávě rádi vychutnají některý z tradičních portugalských zákusků. Jsou také hlavním místem setkávání především mužů, kteří nad jedním malým šálkem kávy vydrží debatovat i hodiny. Hlavními tématy jsou politika, fotbal, a také ekonomická krize, která na rozdíl od zbytku Evropy v Portugalsku údajně trvá již přes 50 let.
Příprava kávy v Portugalsku
Portugalské espresso je považováno za jedno z nejlepších na světě a každý, kdo tuto zemi navštívil, ví o čem je řeč. Portugalský způsob pražení je odlišný od toho italského. V Portugalsku se káva praží delší dobu a při nižší teplotě než v Itálii. Důsledkem toho má jemnější chuť i aroma. Terminologie kávových nápojů, na které můžete v tamních kavárnách narazit, je velmi složitá a cizince může poněkud zmást. Malé silné espresso je základem většiny z nich a zároveň tím nejoblíbenějším. Ale jen pro něj existuje více jak pět variant, z nichž každá má vlastní odlišný název. Zjednodušené základní menu portugalského café (kavárny) vypadá asi takto: Café nebo Bica – tradiční malé espresso Café Pingado – malé espresso s kapkou mléka Garoto – malé espresso s mlékem Galão – espresso ve sklenici mléka Meia de Leite – espresso s mlékem 1:1 Café Cheirado – espresso s kapkou pálenky Mazagran – espresso (nová nebo i jednou použitá dávka kávy) s vodou, ledem a citrónovou šťávou, vše promíchané v shakeru Carioca de Café – espresso z poloviční porce kávy nebo už jednou použitou dávkou Carioca de Limão – omytá naloupaná kůra, zalitá horkou vodou Chocolate Quente – horká čokoláda