Blog, Strana 4
Kofein se zdá být látkou, jež dokáže zabránit cholesterolu v pustošení ochranných mechanismů – napsal Jonathan Geiger. Poprvé se podařilo dokázat, že trvalé užívání kofeinu chrání hematoencefalickou bariéru před netěsností způsobenou cholesterolem.
Denní dávka kofeinu blokuje vliv vysoké hladiny cholesterolu, kterou vědci spojují mimo jiné i s Alzheimerovou chorobou, na organismus. Studie, vědeckého týmu z University of North Dakota, publikovaná v loňském roce v Journal of Neuroinflamation odhalila, že množství kofeinu obsažené v jednom šálku kávy za den by mohlo ochránit mozek před poškozením, které se objevuje při stravě s vysokým obsahem tuku.
Vysoká úroveň cholesterolu v krevním oběhu a poruchy takzvané „hematoencefalické bariéry“ byly vždy zahrnovány mezi základní mechanismy patogeneze Alzheimerovy choroby.
Hematoencefalická bariéra (HEB) je souhrn mechanismů chránících centrální nervový systém před průnikem nežádoucích látek z krve do intersticiální tekutiny mozku, a tím poskytuje mozku jeho vlastní regulované mikroprostředí. Předchozí studie ukázaly, že vysoké hladiny cholesterolu tuto ochrannou bariéru poškozují. Ta pak už nemůže dál ochraňovat centrální nervový systém od poškození způsobeného některými látkami přicházejícími z krve. Poškození této bariéry se projevuje různými neurologickými poruchami – například Alzheimerovou chorobou.
V průběhu studie, vedené neurologem Jonathanem Geigerem, byli novozélandští králíci po dobu dvanácti týdnů krmeni stravou s 2 % cholesterolu a napájeni vodou s přídavkem 3 mg kofeinu (což odpovídá každodennímu šálku kávy u průměrně velkého člověka).
V průběhu testu byla sledována celková hladina cholesterolu a koncentrace kofeinu v krvi. Po dvanácti týdnech laboratorní testy ukázaly, že bariéra chránící mozek byla významně v mnohem lepším stavu u králíků, kteří dostávali svou denní dávku kofeinu.
Kofein se projevil jako ochrana před selháním HEB, díky své schopnosti napomáhat k udržení potřebné úrovně těsného kontaktu proteinů. Tyto proteiny spojují jednotlivé buňky těsně k sobě a vytváří jakousi síť, která brání průchodu nežádoucích molekul z krve do centrálního nervového systému.
Výsledky této studie potvrzují a rozšiřují závěry z ostatních studií poukázáním na to, že příjem kávy může pomoci ochraně proti ztrátě paměti se stoupajícím věkem a při Alzheimerově chorobě. „Kofein je bezpečný a pohotově dostupný lék a jeho schopnost stabilizovat HEB znamená, že by mohl hrát důležitou roli v terapii neurologických poruch,“ říká Geiger.
Požívání kofeinu ochraňuje proti zvýšenému poškození HEB vysokou hladinou cholesterolu, způsobenou nevhodnou skladbou potravy s nadměrným příjmem tuků. Díky tomu by kofein a léky kofeinu podobné mohly být užitečné při léčbě Alzheimerovy choroby.
Pokud máte rádi kávu a při návštěvě kavárny jste v rozpacích z některých kávových specialit a nevíte co přesně názvy jednotlivých káv znamenají zde vám přinášíme jednoduchý manuál co od jednotlivých druhů kávy očekávat.
Specifický způsob přípravy kávy v Itálii je známý po celém světě, Italové dotáhli přípravu tohoto oblíbeného nápoje k naprosté dokonalosti a mohou se pochlubit tím, že stojí za řadou významných inovací v tomto oboru. Pokud vás zajímá, jaké druhy kávy se v Itálii pijí a jak si je můžete objednat, až budete v Itálii na dovolené, podívejte se na náš seznam oblíbených italských způsobů servírování kávy.
I když jsou Italové proslulí preferencí klasického silného espressa, v jejich kávovém portfoliu toho najdeme mnohem více. Některé slavné způsoby přípravy kávy italské provenience jako je cappuccino samozřejmě všichni známe, ale existuje řada dalších způsobů přípravy a kombinací, které u nás neznáme, nebo je nazýváme úplně jinými jmény.
• Espresso – klasické espresso, tak jak ho všichni známe. Italové jej na rozdíl od nás pijí nejčastěji bez mléka, pouze doslazené cukrem. Jak už jsme zmínili výše, pokud si chcete objednat v Itálii obyčejné espresso, žádejte caffé.
• Ristretto – znamená klasické espresso, ale s menším objemem vody. Výsledkem je káva s více koncentrovanou chutí, ristretto si v Itálii můžete objednat také pod názvem café stretto.
• Caffé – pokud si v Itálii objednáte caffé, použijete obecného termínu pro kávu, což znamená, že jste si objednali tradiční italské silné espresso. Italové si nikdy neobjednávají espresso, ale vždy un caffé.
• Cappuccino – zřejmě nejznámější způsob přípravy kávy italského původu je právě cappuccino. Originální italské cappuccino se skládá zhruba z 1/3 espressa, 1/3 spařeného mléka a 1/3 mléčné pěny.
• Lattte – pokud si u nás s oblibou dáváte latte, v Itálii budete nejspíš překvapeni, při objednávce latte vám přinesou jednoduše sklenici mléka. Proto pokud opravdu chcete kávu s mlékem, nezapomeňte zdůraznit slovo caffe a objednávejte caffe latte. Dostanete podobně jako v českých kavárnách vysokou sklenici párou našlehaného mléka s espressem.
• Panna – v italštině znamená smetana, v tomto případě je to kopeček šlehačky servírovaný ke kávě. Kopeček šlehačky si můžete dát k jakékoliv kávě na lístku, stačí si vybrat druh kávy a dodat con panna. V našem prostředí je káva se šlehačkou známá jako vídeňská.
• Americano – káva označovaná jako Americano je něco mezi americkým stylem pití kávy a tradičním italským stylem přípravy. Je to espresso, které bylo naředěno horkou vodou a je servírováno ve větším šálku, než klasické espresso.
• Coretto – tento druh kávy se nehodí na ráno, ale je výborný třeba po večeři. Důvod je jednoduchý, coretto se připravuje smícháním klasického espressa s panákem likéru. Nejčastěji se používá grappa, Baileys nebo Sambucca, ale záleží na konkrétním podniku, nebo na vaší osobní preferenci.
• Doppio – pokud vám po ránu na povzbuzení nestačí klasické espresso, objednejte si v Itálii doppio, neboli dvojité espresso. Dostanete jej v o něco větším šálku než klasické espresso.
• Freddo – znamená studený, jako freddo se tedy v Itálii obvykle podává studené espresso. Může být servírované jen studené anebo přímo vychlazené.
• Granita – přichází ke slovu, když vás v letních vedrech úplně přejde chuť na horkou kávu. Italové v těchto případech připravují granita di caffé. V Itálii je samotná granita velmi oblíbeným polomraženým dezertem, který se připravuje z vody, cukru a různých příchutí. Originálně pochází tato pochoutka ze Sicílie, podobá se sorbettu, ale má hrubší, více krystalickou strukturu. V případě granita di caffé se připravuje z klasického espressa.
• Hag – je specifický termín, který reprezentuje celou kategorii káv. Pokud si objednáte kávu hag, znamená to bez kofeinu. Jiný termín, který lze použít pro objednání bezkofeinové kávy je un deca, ale hag je běžnější. Zpravidla si můžete dát jakoukoliv kávu na lístku bez kofeinu, například marrochino Hag nebo doppio Hag.
• Lungo – znamená dlouhý, káva lungo se nachází zhruba na půl cesty mezi caffé Americano a klasickým italským caffé. Lungo, obsahuje více vody než tradiční espresso, ale je to voda, která byla ještě jednou profiltrována přes kávu. Výsledkem je lehce slabší příchuť než u klasického espressa.
• Macchiato – slovo macchiato pochází z italského výrazu pro „flekatý“nebo „poskvrněný“, takže tato káva jednoduše znamená klasické espresso „poskvrněné“ kapkou nebo dvěma horkého mléka. Macchiato je ideální pro ty, kteří si myslí, že v cappuccinu je mléka příliš a klasické espresso je zase moc silné.
• Marocchino – se skládá z klasického espressa a vrstvy napěněného mléka posypané kakaovým práškem. Marocchino nenajdete na lístku ve všech kavárnách nebo barech, v některých částech Itálie se prodává také pod názvem espressino.
• Shakerato – kombinace klasického espressa promíchaného s mlékem, ledem a cukrem v koktejlovém shakeru, servíruje se ve vysoké sklenici s pěnou na vrchu. Shakerato se podobá naší ledové kávě, ale servíruje se bez zmrzliny.
Pokud si chcete vychutnat tradiční způsob přípravy italské kávy i u vás doma, nezapomeňte, že základem všech skvělých italských kávových nápojů je perfektní espresso. Jestli ještě doma kávovar nemáte a chodíte na své oblíbené espresso jen do kavárny, je ta správná chvíle podívat se, jaký kávovar by se vám doma mohly hodit.
Uganda je jejím druhým největším africkým exportérem – po Etiopii. Klimatické změny v Ugandě zřejmě způsobí, že tam za třicet let nebude možné pěstovat kávu. Právě káva je přitom největším vývozním artiklem země, upozorňuje ve své nové zprávě britská nezisková organizace Oxfam. \„Výhled je smutný. Pokud průměrné světové teploty vzrostou o dva stupně nebo o víc, potom se téměř celá Uganda stane oblastí, která nebude pro pěstování kávy vyhovovat. Dojít k tomu může během čtyřiceti, nebo možná už během třiceti let,\“ píše se ve studii. Zpráva s názvem \„Teplo, klimatické změny a násilí v Ugandě\“ tvrdí, že dopady globálního oteplování – například rostoucí teploty, intenzivnější deště nebo bouřky – vedly v Ugandě k nevyzpytatelným přívalovým dešťům. Pěstitelé se musí přizpůsobit \„Podle Programu na ochranu životního prostředí OSN se bude moci káva pěstovat jen v některých částech na okraji země. Mezitím se pěstitelé kávy budou muset přizpůsobit rostoucím teplotám,\“ píše Oxfam. V Ugandě se střídají dvě období dešťů, první od března do června a druhé od října nebo listopadu do prosince nebo ledna. Na dříve dopředu odhadnutelný objem srážek během období dešťů tu už ale nelze spoléhat. Méně deště během března až června způsobilo sucha, snížení výnosů z úrody i počtu druhů rostlin. V pozdním období dešťů naopak přichází silnější a ničivější přívalové srážky způsobující povodně, sesuvy půdy a eroze. \„Farmáři přesto pokračují v investování do ugandské kávy robusta a zisky z vývozu dále rostou. To jim pomáhá chránit se před ztrátami kvůli klimatickým problémům,\“ řekl Philip Gitao, vedoucí Východoafrické asociace pro jemnou kávu. Pěstitelé také převzali moderní techniky hospodaření – jako používat odolnější rostliny kávy, dodává Gitao ve zprávě Oxfamu.
I Japonsko má ve světě kávy svého zástupce a to druh Coffee Kona. Originální japonský druh kávy pro labužníky, který se pěstuje pouze na pár místech světa.
Přesný termín dozrávání a sklizně v japonských horách určují netopýři. V momentě, kdy začnou okusovat plody kávovníku, jdou farmáři sklízet.
Jedná se o rostlinu s velkou výdrží – pěstovanou převážně na ostrovech. Tuto kávu na pevnině nenajdete.
Kávovníkům se nejlépe daří na chladných svazích s bohatou vulkanickou půdou a výraznou oblačností. Pěstování v tomto jedinečném prostředí má jasnou výhodu oproti kávám pěstovaným v jiných částech světa. Kávovníky kvetou obvykle po suché zimě a sklízejí se na podzim.
Nejrozšířenější oblastí pěstování tohoto druhu kávy je v současné době Havaii.
Předtím, než se zrna třídí, jsou veškerá zrna ručně sbíraná, sušená a loupaná. Speciální stroje pak třídí zrna dle velikosti a tvaru. Peaberry, nejvyšší třída, vzniknou, když dojde v květu ke spojení obou půlek zrn v jedno. To dává Peaberry koncentrovanější chuť. Peaberry tvoří jen asi 5% až 10% z celkové sklizně kávy Kona. Taková zrna jsou nejlépe hodnocena, nabízejí plnější tělo a aroma.
Druhy kávy Kona jsou sušené na slunci a pak pražené na stupeň dle požadavků zákazníků a dle aktuální vlhkosti zrna. Způsob pražení může mít značný vliv na výslednou kvalitu chuti a aroma kávy. Mnozí obchodníci považují pražení za „uměleckou formu“ mající významný vliv na výslednou kvalitu a tím i cenu kávy. Tmavě pražená káva se obvykle nazývá French roast, italská nebo také Espresso. Středně pražená káva zvaná Full city aneb Vienna zachovává původní originální aroma a jedinečnou chuť každé jednotlivé odrůdy.
Káva je nejčerstvější zhruba 11-tý den po pražení.
Čerstvě upražená zrnková káva se poté uchovává v obalech se speciálním ventilkem zajišťujícím únik oxidu uhličitého, jenž se z kávy uvolňuje a naopak zamezuje přísun oxidu vzduchu způsobujícího oxidaci-stárnutí kávy.
Zrnková káva uskladněná tímto způsobem si zachová svou původní čerstvost zhruba tři měsíce, mletá káva asi měsíc. Pěstitelé doporučují kupovat kávu zrnkovou a pomlít těsně před vlastní přípravou jedinečného šálku kávy.
Chcete-li koupit 100% čistou Kona Kávu, podívejte se na štítek. KONA BLEND znamená, že balení může obsahovat pouze 10% zrn Kona kávy. Tato jsou obvykle smíchána se zrny méně kvalitních kávových zrn z Brazílie, Střední Ameriky, Afriky a Indonésie.
Dnes může každý milovník kávy stisknutím jediného tlačítka automatického kávovaru ochutnávat nadýchaná capuccina nebo jemná latté. Ale nebylo tomu tak vždy. Od počátku dvacátého století musely kávovary projít dlouhou cestou plnou inovací a postupných „zlepšováků“.
historický kávovarV brněnské Olympii bude v rámci Festivalu kávy k vidění zcela ojedinělá výstava hisotrických kávovarů. Za její realizací stojí nadšený italský vědec Enrico Maltoni, který se již dvacet let věnuje výzkumu, hledání a restaurování starých kávovarů. Svoji kolekci více než dvou desítek unikátních exponátů představil poprvé v Itálii v roce 2001, přičemž se jedná vůbec o první počin tohoto druhu na světě. Buďte u přípravy největšího capuccina na světě
V rámci festivalu se kromě výstavy historických kávovarů můžete těšit na opravdu bohatý doprovodný program. Během soutěže Latte Art vám kávoví kouzelníci předvedou, co všechno je možné pomocí různých technik vytvořit na kávové pěně. Barmanská show Coffee in Good Spirits zase nadchne všechny milovníky alkoholických kávových nápojů. Přijďte se podívat na přípravu největšího capuccina na světě do speciálně vyrobeného šálku s obsahem 2000 litrů.
kávovar z roku 1933, zdroj: Collezione Enrico Maltoni Naučte se, jak správně vařit kávu
Vaření kávy je pro mnohé její milovníky zcela rutinní záležitostí. Ale ruku na srdce – víte, jak skutečně správně vařit kávu tak, aby prospívala vašemu zdraví? I to se můžete na Festivalu kávy naučit.
Až budete ochutnávat vynikající lahodná espressa v rámci Cup tastingu, můžete si prohlédnout fotografie z fair trade plantáží nebo obdivuhodnou sbírku kávových mlýnků.
Festival kávy se bude konat v prostorách brněnské Olympie od 26. března do 5. dubna se zajímavým programem vždy od 14 do 19 hodin, o víkendu od 11 do 19 hodin. Více informací naleznete na: http://www.espressomadeinitaly.com/…galleria.asp
Ač se to zdá neuvěřitelné, tak jěště před pár desítkami let, byla káva k dostání jen ve specializovanýh prodejnách, které si nechávali kávu vozit jako zelené boby a tepve na místě si ji sami připravili a pražili.
Tuto tradici můžeme vidět již jen v Itálii, kde existuje i dnes mnoho malých pražíren, které si kávu nechávají posílat z různých koutů světa jako syrové zelené kávové boby a teprve potom si ji sami paží. S postupem industrializace se káva začala hromadně pražit v pražírnách, potom se začala v továrnách mlít a nakonec vznikla káva instantní, která bohužel to pravé z kávy díky technologickým postupům ztrácí. Málokdo však ví, že si můžete upražit kávu i doma.
To, co budete potřebovat, je větší hlubsí pánev, samozřejmě nějaký zdoj ohně, tedy sporák nebo plotýnka, ale určitě je možné kávu pražit i venku na ohni. Dále potřebujete něco ke zchlazení. Buď vodu v rozprašovačí nebo třeba zchlazený pečící plech. V neposlední řadě budete potřebovat zelená syrová zrnka kávy. Na internetu je několik společností, které zelená zrnka kávy nabízejí a prodávají pro zájemce i v menším množství, takže sehnat tuto surovinu by v dnešní době neměl být takový problém, jak by se mohlo zdát.
Kávu dáme do pánve tak, aby pokrývala dno v jedné vstvě, ale dno nebylo zaplněné, protože pražením káva zvětšuje svůj objem a pokud by byla ve více vrstvách, neupražila by se a nedostali byste z ní všechno aroma a chuť. Celé pražení trvá asi 10 až 30 minut, záleží samozřejmě na velikosti plamene a na druhu syrové kávy. Je velice důležité po celou dobu kávu promíchávat, jinak se neopraží rovnoměrně a mohla by se spálit. Asi po pěti minutách začne káva praskat a začnou z ní odletovat malé šlupky, takže buďte opravdu opatrní. Poté praskání ustane, ale po pár minutách začne znovu, káva postupně hnědne a chvíli před tím, než vám bude připadat, že má tu správnou barvu, odstavte ji z plamene, nechte chvíli dojít v horké pánvi a pak přesypte na vychlazený plech.
Odstraňte zbytek šlupek a vychlazenou kávu uložte do nádoby. Nádobu nezavírejte! Ještě asi 12 hodin po upražení se z kávy uvolňují plyny a nádoba by tak mohla explodovat. Před použitím umelte jen potřebné množství a připravte svou domácí čerstvou voňavou kávu. Tato vaše káva bude bezesporu nenapodobitelný originál.