Chceme-li proniknout do tajemného světa kávy a všeho, co s její přípravou a konzumací souvisí, je nezbytné vysvětlit si některá méně známá slovíčka:
·arabica – první kultivovaný druh kávovníku, má nejlepší kvalitu ze všech tří typů
·aroma – odér louhované kávy, bouquet – používá se k označení kávové směsi
·balance – degustativní termín, kdy žádná charakteristika nepřevažuje nad druhou
·blend – směs dvou a více káv
·cafe'au lait – francouzská káva s mlékem
·café con leche – španělská a portugalská káva do tmava upražená, podávaná s horkým mlékem a cukrem
·café macho – slangové označení pro latinskoamerickou špičkovou kávu
·caffe' latte – italská káva s mlékem
·cappuccino – espresso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou
·caracolilo – nejpopulárnější dominikánská káva
·celozrnná káva – nemletá, skládající se z celých zrn
·espresso – druh pražené kávy, šálek silné a na chuť bohaté kávy
·exotic – označení káv, které jsou považovány za sladké a kořenité (Indonésie, východní Afrika)
·extra fine – nejlepší druh venezuelské kávy
·finjan – šálek turecké kávy
·frappe – napěněná instantní káva s mlékem, podávaná s ledem
·french roast – francouzská pražená káva
·hard – termín označující kávu s nízkou kvalitou
·hard bean – vysoko pěstovaná káva se Střední a Jižní Ameriky
·heavy roast – velmi tmavá pražená káva s hořkosladkou příchutí
·instantní káva – rozpustná káva
·ixicara – šálek moky řečeno portugalsky
·kahveh – turecké slovo označující nápoj kávy
·kofein – alkaloidní látka obsažená v kávě, obsah v zeleném zrnu je asi 1,5%
·kernel – část kávového zrna
·kyselost – žádaná vlastnost kávy
·ledová káva-frappé – vychlazené espresso našlehané s ledem, cukrem a mlékem
·macchiatto – „strakatá“ bílohnědá káva, espresso zakápnuté mléčnou pěnou
·marqaha – euforie z kávy
·maragogype – největší druh kávových zrn
·mazbout – arabsky polosladká káva
·medium roast – káva upražená podle standardní severoamerické chuti
·murra – neslazená káva arabsky
·perkolace – jakákoli metoda louhování kávy, při které se horká voda filtruje přes kávovou směs
·portafilter – páka profesionálního kávovaru, do které se umísťuje káva
·raw coffee – kávová zrna po fermentaci a eliminaci vnějších obalů
·tělnatost – káva, která má intenzivní chuť, plnost, bohatost chuti
·tinto – káva v Kolumbii nebo Brazílii
·vídeňská káva – káva se šlehačkou, turecká i překapávaná
·vintage – starší nepražená kávová zrna
·zelená káva – nepražená káva
·žok – balení kávy, 60 kilogramů